2011. december 11., vasárnap

Kávétudomány

Néhány fura kávézós szitu után utánanéztem, hogyan is illik Olaszhonban kávézni. Kiderült, hogy 4 kategóriába sorolják a különböző kávéfogyasztási arab-török, osztrák/bécsi, olasz és amerikai kávékultúra létezik.

A török kávézás régi hagyományokat idéz. A kávé elkészítési módja az elmúlt kb. 500 év alatt szinte semmit nem változott. Leginkább a homok miatt. Mármint 1) a sivatag nem éppen a legideálisabb környezet technológiai újítások számára 2) a vándorélet szereti az egyszerű és könnyen mozgatható eszközöket. No és a keleti kultúra hagyomány-tiszteletéről se feledkezzünk meg!
Török kávé néven emlegetjük azt a feketét, aminél nem ciki ha a zacc ott van a sűrű fekete lé aljén. Sőt, előfeltétel.

A bécsi kávékultúra az, amit mi is művelünk. A bécsi pörkölésű kávébabok savanykás ízű kávét adnak amit jól kiegészít a tej, vagy a tejszín. Ebben a miliőben az "Egy kávét szeretnék." mondat nem sokat segít. Ennél sokkal pontosabban meg kell határoznunk mit is szeretnénk. A teljesség igénye nélkül:Melange: talán a legismertebb. Habosított tej és kávé keveréke, a cappuccinohoz hasonlít. Legnagyobb különbség, hogy bármely napszakban iható :).
Tejeskávé (Milchkaffee, Caffé latte): Hosszúkávé habosított tejjel. Manapság a divatosabb olasz nevén rendelik.

Einspänner: Erős fekete, magas pohárban felszolgálva egy adag tejszínhabbal a tetején.
Mokka: erős feketekávé.
A bécsi módi leginkább az egykori Monarchia országaira a legjellemzőbb. A kávézás itt szociális esemény, egy-két pletyka megosztása és néhány sütemény elfogyasztása szinte elkerülhetetlen.


Az Olasz kávézásnak nagyon komoly szabályai vannak. Ha valaki profi kávéfőzővé szeretne válni akkor barista iskolába megy. Ott kiokosodik a kávéfajtákból, a pörkölési módokból, és még sok mindenből. Nem csupán beáll a pult mögé és eszetlenül nekiáll kávét főzni.
Olaszországban az eszpresszó egy szakkifejezés. Ha így rendelünk kávét kicsit furán fognak ránk nézni. A caffé sokkal inkább helyénvaló. Ez alatt mindenki ugyanazt érti. A szinte gyűszűnyi, csodálatos illatú, krémes tetejű feketét.
A városokban lépten-nyomon barokba botlunk. Az olaszok leginkább állva kávéznak. Még ha van is hova akkor se ülnek le. Az itteni fekete ugyanis tűzforrón a legaromásabb, így semmi értelme ücsörögni. Az igazi olasz sec-pec alatt felhörpinti a kávéját. Mert így a legjobb. Ha túl forró lenne, akkor egy-két szürcsöléssel adagolnak némi levegőt a kávéhoz, de semmiképp nem kavargatják agyon, mint ahogyan azt mi tennénk.
Az olaszok leginkább eszpresszót, vagyis caffét isznak. Ha mégsem, akkor cappuccinot (eszpresszó tejjel és tejhabbal) vagy latte macchiatot (sok habosított tej egy mokkával nyakonöntve) maximum 11-ig. Létezik még
caffé macchiato: eszpresszó kicsi tejhabbal
marocchino: csokiszósszal
lungo: kicist hosszabb mint az eszpresszó
ristretto: kicist rövidebb mint az eszpresszó
corretto: eszpresszó grappával...
és még jó néhány verzió, de a lényeg szinte mindig a caffé.

Az amerikai stílust leginkább a különböző szirupokkal, tejjel ízesített filteres kávé jellemzi. Nagy mennyiségben, millió féle variációban: koffeinmentes, szójatejes, zsírmentes..... Gyakran "to go".

(forrás: kavehazak.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...