2011. december 30., péntek

Ilona tepertős pogácsája

Az én rendszeremben ez Ilona nénit, anyukám barátnőjét jelenti, merthogy ő sütötte ezt a pogácsát majd aztán később kiderült, hogy Horváth Ilona (a klasszikus magyar szakácskönyv) is ezt a receptet hozza.
Azonban mindegy is, hogy honnan ered. Ez a pogácsa zseniális!


35 dkg töpörtyű darálva
1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
1 dob tejföl
2-3 evőkanál fehérbor
15 dkg vaj
langyos tej



  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk
  2. A lisztből sóval, vajjal és a tejjel tésztát gyúrunk.
  3. Jól kidolgozzuk, vékonyra nyújtjuk.
  4. A töpörtyűt sózunk (kb. 1 evőkanálnyi kell), borsozzuk majd rákenjük a tésztára.
  5. Bejgli formájúra felcsavarjuk. Kissé ellapítjuk 3-ba hajtva 1/2 óráig pihentetjük.
  6. Ismét kinyújtjuk és újra felcsavarjuk. Ezt a műveletet összesen háromszor ismételve, mindannyiszor 1/2-1/2 órát pihentetve.
  7. Végül 2 cm, vastagra nyújtjuk, bevagdossuk, tojás sárgájával megkenjük.
  8. Nem lassú tűznél (kb. 200 celsius fokon) sütjük, "gyorsan" mert különben kiszárad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...