A Pan di Natale a modenai gasztronómia tipikus
desszertje. Ezt a kalóriadús süteményt Pan ed Natalként is emlegetik és ez
melegíti és melegítette az Emilia-Romagna tartomány nyirkos telein az itteniek
lelkét. Mint minden hagyományos recept ez is az idénynek megfelelő terményekből
készül és az itteni téli klímát ismerve nem meglepő, hogy nem egy habkönnyű
sütemény.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
50 g hántolt dió
50 g fenyőmag
50 g mandula
50 g mazsola
50 g kakaó por (nem cukrozott)
Sassolino likőr*
2 tojás
70 g vaj
1 cs élesztő
350g süteményliszt, vagy finomliszt
170 g cukor
késhegynyi őrölt édesköménymag
Sapa**
*Sassolino
Jellegzetes modenai édes, ánizsos likőr. Más édes likőrrel is helyettesíthetjük, de igyekszem hamarosan megosztani a házilag elkészíthető Sassolino receptjét.
Jellegzetes modenai édes, ánizsos likőr. Más édes likőrrel is helyettesíthetjük, de igyekszem hamarosan megosztani a házilag elkészíthető Sassolino receptjét.
**Sapa
Tulajdonképpen forralt must, elkészítését szintén igyekszem majd idővel megosztani veletek. Addig is édes fehérbor és méz keverékével fogjuk helyettesíteni.
Vegyünk 2 dl édes fehér bort és nagyon lassú tűzön melegítsük, amíg a süteményünk sül, vagy amíg nagyjából a fele elpárolog. Ezután adjunk hozzá 1 evk mézet, de így már ne melegítsük.
Elkészítés:
1) Az elkészítés előtt vegyük ki a vajat a hűtőből, daraboljuk fel, hogy megpuhuljon.
2) Hámozzuk meg a diót és blansírozzuk a mandulát.
3) Tegyük a lisztet, tojásokat, a cukrot, kakaót, a vajat, a sütőport valamint a Sassolino, (vagy egyéb) likőrt egy nagy tálba és jól dolgozzuk el. Amikor sima tésztát kaptunk, adjuk hozzá a diót, mandulát, fenyőmagot és a mazsolát.
4) Adjuk mindehhez az őrölt édesköményt.
5) Formázzuk meg henger alakúvá (vagy tegyük kivajazott formába) sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 175 °C fokon 40 percig, vagy amíg a közepe is átsült.
6) Amikor kisült, kenjük meg a Sapaval, vagy a saját kis mézes-boros mázunkkal.
6) Amikor kisült, kenjük meg a Sapaval, vagy a saját kis mézes-boros mázunkkal.
Megj.:
A diót
úgy hámozhatjuk meg a legegyszerűbben, hogy egy tepsin egyenletesen
elegyengetve kb. 10 percre 180 °C fokos
sütőbe rakjuk. Figyelni kell, nehogy megégjen! Amikor picit megpirultak,
érezni a dióillatot és a héja kezd felpöndörödni, akkor jó. Vegyük ki a
sütőből, hagyjuk egy percet pihenni. Ezután konyhai törlőkendőbe, vagy
törölközőbe téve, óvatosan morzsolgassuk tenyerünkben a diókat. Ezután borítsuk
szitába és szitáljuk ki a héjat.
A receptet http://www.cucinaericette.it/cucina-italiana oldalról származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése